CARA
PENYEDIAAN
- 100gm rumpai laut dibasuh 5-6 kali untuk hilangkan bau hanyir.
- Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman.
- Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali & toskan.
- Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus.
- Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur.
- Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng * tp kalau nak buat masker jgn campur apa2 lah..
- Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais, collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.
Macam ni lah rupa dia lepas dah dimasak
dan disejukkann dalam fridge ;)
*Perhatian untuk mengurangkan bau semasa memasak..
disarankam sebelum masak cuci dengan asam jawa dan semasa masak campurkan daun
pandan.
CARA MEMBUAT MASKER DRPD KOLAGEN :
- Selepas cologen direbus, tapiskan terlebih dahulu.
- Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker dan air untuk diminum.
- Bersihkan muka terlebih dahulu.
- Cuci muka 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas.
- Sapukan pada muka dan leher (rasa sejuk & lembab).
- Tunggu hingga masker kering atau dalam 30 minit.
- Bersihkan muka. Anda akan rasa kulit lembab, gebu, cerah & tegang walaupun dengan pemakaian masker yang pertama kali.
CARA UNTUK MAKAN KOLAGEN :
- Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur).
- Ambil 3 sudu besar (akan jadi seperti jelly), - lebih elok dimakan begitu saja atau boleh juga dicampurkan dengan sunquick / jus buah.
- Sebelum makan tu baca Bismillah & Selawat =)
No comments:
Post a Comment