1. Kerabu Mangga Rumpai Laut
Bahan-bahan:
2
biji Mangga muda
1
kuntum bunga Kantan
1
genggam Ikan bilis kecil
1
genggam Rumpai Laut (Putih/ungu) yang telah dicuci dan direndam semalaman
setgh
Batang Lobak dihiris
1
sudu besar gula
1
sudu kecil garam
Cara Penyediaan:
1.
Hiris/cincang mangga muda halus. Ketepikan
2.
Hiris/cincang Lobak. Ketepikan
3.
Potong kecil2 Rumpai Laut. (Sblm itu, Rumpai laut hendaklah di bilas/dicuci 5-6
kali, kemudian rendam dlm 2-3 Jam atau sehingga kembang. Cuci lagi 5-6 kali,
dan toskan.)
4.
Ikan Bilis hendaklah dicuci dahulu. Kemudian digoreng. Awas.. jangan sampai
hangus ye..
5.
Bunga Kantan hendaklah di hiris/dicincang halus. Ketepikan.
6.
Bahan di atas di satukan dalam mangkuk besar, kemudian masukkan gula dan garam
secukupnya.
7.
Sebelum hidang, rasa dulu.
8.
Good Luck.
No comments:
Post a Comment